tiistai 14. elokuuta 2012

Tuntemuksia

Huom! Alla uutta tekstia.

Huomatkaa uudet kuvat, lisattiin myos kuvia Masai Marasta lisaa otoksia....
Ryhmalaisilla on herannyt erilaisia tuntemuksia matkan aikana, osan osalta kirjoitamme nyt ja osalta myohemmin.

Elisa N.: Olen enemman kuin kiitollinen siita mita meilla on Suomessa. Tanne tultua huomasin, etta meille itsestaan selvat asiat on taalla kovan tyon takana, kuten esim. terveys, koti, ruoka jne. Huonoista oloista huolimatta ihmiset ovat taalla tosi avoimia ja onnellisia. Kotia on suuri ikava, mutta en millaan haluaisi lahtea taalta pois, joten ei jaa kuin yksi vaihtoehto: TEIDAN KAIKKIEN ON TULTAVA SIELTA SUOMESTA TANNE! Jaan odottelemaan :-)

Laura: Keniaan tulo oli varsinainen kulttuurishokki. Jatkuvasti vain ihmetteli minkalaista elamaa ihmiset taalla elavat. Myohemmin on herannyt suuri kunnioitus sita kaikkea kohtaan, mita minulle on annettu ja millaista elamaa saa Suomessa elaa. Kunnioitusta kaikkia naita ihmisia ja heidan positiivista elamanasennetta kohtaan. Meidan kaikkien pitaisi ottaa heista mallia siina!!!

Elisa K.: Tama on samanaikaisesti ollut mun elaman hienoin ja kauhein kokemus. Nama olosuhteet missa ihmiset asuvat, koyhyys ja kurjuus- tata kaikkea ei tajua ennenkuin itse nakee. Silti ihmisista paistaa lapi iloisuus ja onnellisuus, vaikkei ite voikaan ymmartaa mista se oikein koostuu? Ei taalta kukaan varmaan sen parempana tule takaisin, mutta kylla sita monesti miettii, etta kuin me Suomessa valitetaan ihan turhasta, koska oikeasti meilla on kaikki perusasiat niin hyvin!

Johanna:Tama on ollu tahan asti mun elaman ehka parhain kokemus! Taalla on niin erilaista,ettei voi kun ihmetella suu auki naita maisemia,vaikka jotku maisemat onki tuttuja,taytyy silti ihmetella!Vaikka taalla on kurjaa,niin ihmisista paistaa onnellisuus,ja se on ehka ihaninta taalla! Kaikki ihmiset tulee kyseleen miten menee ja tervehtii vaikka ei oltas ikina ennen nahtykkaan.Ihan toista kun suomessa. Taalla ei tuijoteta niin omaan napaan kokoajan,ja se on mahtavaa! En usko etta tama reissu silti vaikuttaa mitenkaan kovin suuresti mun toimintaan,mutta kylla sita taalla ajattelee kuinka onnellinen ja onnekas oikeasti on,kun on syntynyt Suomeen,ja meilla on kaikki niin hyvin. Ehka en valita enaa kotona ruuasta (HUOM ehka!!) ja mietin kaks kertaa tarvinko jotain uusia vaatteita,mutta saa nahda ;) Taalla on oppinut nauttimaan tasta hetkesta ja tarttumaan hetkeen,eika oo kiire mihinkaan,ja on ihanaa kun ei valilla tieda paljonko kello on ja mika viikonpaiva on,ei oo painetta eika kiiretta mihinkaan! :) Terveisia kaikille kotiin,kohta nahdaan!! :)

Anna:Huh ! Mahtava reissu , sanat ei riita . Maisemat ovat niin mahtavat ! Aivan kauhea nahda koyhyys ja kurjuus taalla ja aina vain miettii mita kaikkea meilla Suomessa on. Ihmiset ovat ihania ja ystavallisia, aina tervehditaan ja huolehditaan jos kaikki ei ole hyvin. Lapset tulevat niin pienesta iloisiksi ,sita ei todellakaan nae aina suomessa. Terveiset kaikille kotiin ,kohta nahdaan !! :)Kerron lisaa kun tulen :)

Ari-Pekka Kenia on ihana maa ja orpokodin lapset on vieneet minun sydamen! Ruoka hyvaa, ihmiset ystavallisia, luonto ihmeellisen kaunista.Taalla on paljon nahtavaa ja koettavaa, elaman parasta aikaa ehdottomasti!Minua kummastuttaa nahda koyhien savimajojen vieressa isoja hienoja huviloita, tasa-arvo ei ihan kohdillaan. Olen oppinut ettei kaikista pikku asioista pida valittaa, koska taalla ihmisilla ei ole niin hyvaa terveydenhuoltoa, ilmaista peruskoulua, rahaa shoppailuun tai ees puhdasta vetta. Terveiset Suomeen!!!

Muut paivittavat viela perassa lisaa...Pitaa paasta syomaan ja osa on letityksessa... Tiina ainakin tuossa tuumaili, etta paalimmaisena on hapean tunne...Me rikkaat lansimaiset taalla shoppaillaan. Nolottaa tehda ostoksia, kun tietaa etta paikallisilla itsellaan ei valttamatta ole rahaa edes perusasioihin. Sussa miettii ja ollaan puhuttu yhdessakin, etta onko meidan yksilokeskeinen yhteiskunta kuitenkin jollain tavalla yksilon onnellisuuden yms. kannalta huonompi, kuin tama meidan nakema paikallinen yhteisollisyys ja toisista valittaminen???

Janette: Kylla taman reissun jalkeen osaa arvostaa kaikkea mita meilla suomessa on! lamminta suihkua ja saunaa alkaa olemaan jo aika ikava, omaa sankya unohtamatta! Lapset orpokodilla on maailman ihanimpia, aika kova ikava varmaan tulee kun joutuu lahtemaan. Huikeaa nahda kuinka hyva motivaatio koulunkaynnin suhteen nailla lapsilla taalla on, siina olis suomalaisilla oppimista! Ruoka on taalla hyvaa, etenkin hedelmat! Terkut kaikille kotiin, kohta nahhaan! alkaa itkeko enaa kovin ko en minakaan! :)

 Anniina: Viikot on vierahtanyt todella nopeeta ja ei voi edes sanoin kuvailla minkalaista taalla on! Kasviksia myydaan toreilla maassa ja ihmiset asuu lantataloissa. Kylla siina alkaa miettimaan kuinka hyvin asiat ovat meilla Suomessa. Ikava alkaa olemaan perhetta ja kavereita, kaikista kodin ihanuuksista puhumattakaan. Taytyy kylla sanoa, etta kahden vuoden raataminen kannatti taman eteen!! Tama reissu on ollut kylla ehdottomasti paras kokemus ikina. Orpokodin lapset vie sydamen mukanaa! Kaikille tutuille terkkuja Suomeen, kohta nahaan! :)

Eveliina: Afrikka niin erilainen kuin Suomi..luonto,ilmasto, ihmiset, ruoka,..kaikki, ihmettelemista riittaa.Oon nauttinut monista hetkista suunnattomasti, eniten orpokodilla olosta. Lapset ihania, rakastavat suomalaisia lauluja ja viihtyvat sylissa. Nuorten kanssa oltiin jalkapalloturnauksessa, myos he nauttivat saamasta huomiosta! Oon kauhistellut monia asioita, eniten koskettanut katulapset, jotka likaisissa ja rikkinaisissa vaatteissa kerjaavat rahaa ja ruokaa..niita en oo voinut katsoa ilman kyyneleita. Taalla huomaa miten paljon olen itse saanut hienoja asioita ja mista voi olla kiitollinen jokapaiva. Tama mahtava kokemus, kumpa ei loppuisi viela, viimeisesta viikosta nautitaan taysilla! .. Kunhan vaan tama mahatauti helpottuis etta vois iloita kaikesta. :)

Kaisa: Jambot Suomeen kaikille! Taalla pienen sairastelun jalkeen taas hengessa mukana. Tuliaiset on viela kojumyyjilla, mutta dont worry, eikohan sielta jotain irtoa ennen reissun loppua:) Toistan nyt kaikkia muita edella kirjottaneita, mutta niiiiiiin erilaista tama elama taalla. Just tanaan kaytiin kehitysvammaisten koululla tutustumassa ja sanoin etta oon tottunu niin hyvalle etta en voisi ikina asua semmoisessa paikassa missa nama ihmiset elavat. Mutta ihania ihmisia taalla ja lapset orpokodilla syotavan ihania:) Tanjalle tiedoksi ja mamalle varoitukseski etta ensi vuonna uudestaan!!:)

1 kommentti:

  1. Kuulostaa tosi mahtavalta ja jännittävältä teidän reissu! Sitä miettii, että kohta minäkin pääsen sinne. Toivottavasti! saadaan rahat kasaan. Nähkää ja kokekaa kaikkea mahdollista, nauttikaa ja pitäkää itsestänne huolta! t. Jaana K.

    VastaaPoista