torstai 6. kesäkuuta 2013

Sairaala


Jambo!

Eilen käytiin paikallisessa yliopistollisessa sairaalassa tutustumassa, joka on Kenian toisiksi suurin sairaala. Sairaalassa oli vuorokauden aikana n.1000 asiakasta, 400 lääkäriä ja 800 petipaikkaa. Petipaikkoja jouduttiin silti usein jakamaan, kun ne loppuivat kesken. Sairaalan hygieniataso oli todella alhainen verrattuna Suomen sairaaloihin, mutta paikalliseen tasoon nähden se oli korkealaatuinen paikka. Paikallisten lääkärien ja hoitajien palkat olivat ihan säälittäviä, sillä hoitajilla normaali kuukausipalkka oli n.70e ja lääkäreillä n.300e. Olimme aivan hämmästyneitä kun kuulimme, että sairaalan synnytysosaston nuorimmat synnyttäjät ovat kymmenen vuotiaita. Tällä periaatteella meillä jokaisella voisi olla useampi lapsi jo, osa voisi olla mummoja, osa isomummoja ja osa isoisoisomummoja. (siskolla pitäisi olla jo kuudessa polvessa jälkeläisiä, kun todellisuudessa niitä ei ole vielä yhtään) Kun kerroimme heille, että meilläpäin synnyttäjät voivat olla 40-vuotiaita, he olivat kauhuissaan.
 
Täälläpäin syöpä on yleistynyt ja syövän pelko on ohittanut HIV pelon. Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, että HIV on hoidettavissa, mutta syöpä ei. Oli surullista kuultavaa, kun hylättyjä lapsia oli odottamassa sairaalassa sijoituspaikkaa jopa yli vuoden ajan, tästä esimerkkinä se, että sijoituksiin ei yleensä huolittu cp-vammaisia lapsia, joten he joutuivat odottaa kauan aikaa paikkaa. Sairaalassa käynti herätti tunteita siitä, että kuinka meillä on hyvin asiat suomessa. Lisäksi pohdimme, että emme haluaisi asua täällä, tai ainakaan joutua paikalliseen sairaalahoitoon. Kävimme vierailun jälkeen shoppailemassa käsityökojuilla, josta mukaan tarttui jokaiselle jotain pientä. Takaisin orpokodille saavuttua, osa alkoi leipoa suklaabaanaanikookoskakkua illan läksiäisiä varten. Pidimme orpokodilla läksiäiset Hollantilaiselle Marikalle, jolla loppuu tänään vapaaehtoistyö täällä. Lapset esittivät useita lauluja ja tansseja Marikalle, sekä orpokodin henkilökunta lahjoitti hänelle kenialaisia asusteita.
Tarjosimme tekemäämme suklaakakkua ja popcorneja lapsille ja henkilökunnalle. Opettelimme lasten kanssa Jaakko kulta laulua swahiliksi, sekä opetimme heille saman suomeksi, jonka lauloimme myös Marikalle illan läksiäisissä kaanonissa. Koulupäivät lapsilla ovat hyvin pitkiä, sillä nuorimmillakin oppilailla (5-6v) koulupäivät kestävät suomalaisen työpäivän verran, jonka päälle he tulevat orpokodille tekemään vielä kotiläksyjä. Meistä on aivan järkyttävää ajatella, että me olisimme koulussa koko päivän. Meidän 8h päivätkin tuntuvat usein liian pitkiltä ja me olemme sentään aikuisia ja emme tarvitse enää sitä leikkiä, mitä nämä lapset vielä tarvitsevat. Täällä ihmiset eivät valitse itse ammattejaan, vaan ammatti valitsee heidät koulumenestyksen mukaan. Tilaisuus on otettava vastaan, jos semmoinen eteen tulee.
Me mietimme, että meistä ei olisi mihinkään peruskoulun arvosanojen perusteella. Täällä ollessa olemme paljon oppineet ja mahtavia kokemuksia saaneet. Ollaan opittu arvostamaan arkisia ja ennen pieniä asioita kotimaassa, kuten lämpimät suihkut, vetävät ja hajuttomat vessat, kunnollinen vessapaperi, pehmeät patjat, yleinen siisteys, liikennesäännöt, ja tasaiseksi päällystetyt tiet. Arvostamme myös paikallista ilmastoa, aurinkoa, ihmisten ystävällisyyttä, luonnonmukaista ruokaa ja yöllistä tähtitaivasta teepaitakelissä.


5 kommenttia:

  1. Kiva kuulla kuulumisia ja tulee mieleen meidän matka :) hengessä mukana ! Nauttikaa matkasta ja ottakaa kaikki irti :) terveisiä kaikille ! T: Anna Miettunen UA2

    VastaaPoista
  2. Oikein hirmuisen lämpimät kesäterkut Suomesta sinne teille Keniaan! En tiedä kuinka ... lämmintä (huom. ei kuumaa ;) siellä on ollut, mutta täällä koti-Suomessa ainakin hellettä on riittänyt! Ja mäkäräisiä iltaisin... terkuin kaikille öttisille allerginen, nykyään melko kirjavaihoinen tyttö...
    On ollut ihana lukea näitä teidän postauksia sieltä. Jotenkin tuntuu että päivät vaan vierii täällä Suomessa hirveän nopeasti mutta muistan omasta reissusta että siellä maailman toisella puolella päivä kokemuksineen saattaa tuntua pitkältä, kun tapahtuu kaikenaikaa uutta ja ihmeellistä.
    Tulee aina hirveä Afrikka-ikävä kun lukee näitä kirjoituksia ja mieleen ajatus, että vielä jonain päivänä.... Ottakaa kaikki mahdollinen irti reissusta, koskaan ei enään tule samanlaista reissua eteen!
    Olen onnellinen teijän puolesta että kaikki on terveinä ja teillä on siellä mukavaa. Orpokodin lapset on varmasti aivan tykästynyt teihin.. teistä puhumattakaan. En ymmärrä miten ne lapset sen tekee, mutta heihin kyllä ihastuu aivan täysin.
    Tsempit koko porukalle! Ja halit Neealle ja Sussalle:)

    Voisitteko kertoa terveisiä Lewalla Phyllikselle, hän on hieno nainen. Ja Monicalle, kertoa että en ole voinut vastata hänen soittamiinsa hälyihin kovin usein mutta ajattelen häntä useasti. Terkkuja myös Neutronille, Annelle, Milicienille, ja kaikille muillekkin ihanille nuorille, minulla on heitä hirmuinen ikävä enkä heitä unohda koskaan! :) Pienimmät eivät ehkä enään meitä niin muista, olivat silti ihanan touhuissaan ja oli parhautta peuhata heidän kanssa siellä leikkikentällä ja sisäpihassa.. :)

    - Laura K.

    VastaaPoista
  3. Hienoja kuvia, ootte varmaan nähneet, kuulleet ja kokeneet kaikenlaista.Tsemppiä teille kaikille, erityisesti Neealle!!:)Terkuin Kati

    VastaaPoista
  4. Terveisiä Hyvolaisilta! Suvivirret on laulettu ja taulun pyyhkijäiset on pidetty. Kesäisistä ilmoista olemme nauttineet niin kuin myös sääskistä, varmaankin? Todella kiva on lukea tekstejänne ja varsinkin kuvat ovat mahtavia. Teidän projektia muisteltiin kevätjuhlassa ja viimeksi reissussa olleet olivat varmaankin kaihoissaan. Hienoon saavutukseen olette päässeet, nauttikaa! Erityisterveiset nyt Siskolle, Tommille ja Susannalle :) Kaikille turvallista reissua!
    -Leena

    VastaaPoista
  5. Wau, teijän reissu kuulostaa mahtavalta, melkein yhtä mahtavalta kuin meijän ;) Nauttikaa joka hetkestä!!
    Kertokaa lämpimästi terveisiä Phyllikselle ja kaikille muillekin orpokodilla! Myös Samuelille ja Jonille terkut!
    -Eve ja Tiina

    VastaaPoista