tiistai 10. toukokuuta 2016

Elämää orpokodilla

Aika tuntuu hujahtavan niiiin nopeaa!! Sunnuntaina orpokodille tuli vieraita, eli toisia lapsia ohjaajineen leikkimään. Meillä oli siis todelliset äitienpäivähulinat yli sadan lapsen kanssa :-) Ohjaajilla oli monenmoista leikkiä, joita ohjasivat. Osa leikeistä oli samoja tai samantapaisia kuin meillä Suomessa, mutta osa oli ihan vieraita. Lapset osallistuivat leikkeihin tosi hyvin. Vieraat toivat mukanaan tuliaisia, kaikenlaista tarpeellista, lähinnä ruokaa. Lopuksi pidettiin rukoushetki, joka oli mukaansatempaava ja rytmikäs. Myös meidät Suomalaiset otettiin puheissa ja rukouksissa hyvin huomioon. Susannaa pyydettiin pitämään puhe myös, mutta se vaihtui lennosta "we are hunting lion" leikiksi.



Aamulla heräämme melko varhain. Olemme saatelleet lapsia kouluun ison tien yli. Seurasimme myös kouluviikon aloituksen Kip Keino Shoolissa, jolloin partiolaiset nostavat lipun salkoon maanantaisin. Lisäksi aloitukseen kuuluu puheita, ohjeita, lauluesitys, tietovisa ja rukous. Kiersimme luokissa seuraamassa opetusta ja söimme lounaan koulun ruokalassa. Koulu on saanut uima-altaan ja heillä on uimaopetusta kaksi kertaa viikossa. Osa lapsista asuu koulun asuntolassa. Koulupäivät alkavat klo 8.00 ja välitunteja ei ollut meidän tapaan (teetauko aamupäivällä)...Koulun päättyy virallisesti 15.00 ja sen jälkeen on urheilua tai leikkiä 16.30 saakka. Asuntolassa asuvat lapset alkavat tämän jälkeen tekemään läksyjä ja syövät päivällisen ja tämänkin jälkeen jatkavat opiskelua. Tänään osa ryhmästä oli koululla opettamassa lapsille koripalloa ja toiset auttoivat orpokodilla läksyjen teossa.




Päiväkahvit olemme käyneet nauttimassa Baraka Farm Shopissa, mikäli aikataulu on antanut periksi. Hinnasto oli meille mukavaa luettavaa ja tarjoilu aivan ensiluokkaista. Osa tytöistä keskusteli päiväkahvin lomassa Kipchoge Keinon kanssa, hämmästyksissään eivät muistaneet ikuistaa tapaamista. Olemme tutustuneet ympäristöön ja Jos on esitellyt meille tiluksia ja toimintaa, jota täällä on. Eli orpokodilla on lypsy- ja lihakarjaa, lehmiä 100 tällä hetkellä. Tavoitteena on laajentaa toimintaa vielä. Juustola valmistaa mitä makoisimpaa goudaa, jota olemme saaneet syödä aamiaisella. Mehiläiset tuottavat hunajaa, jota saattaa löytyä tuliastuomisina. Orpokoti on aika omavarainen, eli maissi, peruna, porkkana, tomaatti jne. kasvatetaan itse. Tällä hetkellä lapsia on totuttuun määrään nähden vähän, eli 56 lasta. Aiemmilla reissuilla lapsia on ollut 100 molemmin puolin.


Keniassa on nyt meneillään suuri sadekausi ja päivän sää vaihtelee huomattavasti. Sateita on onneksemme tullut enimmäkseen iltaisin ja öisin. Päivällä, jos aurinko paistaa, niin lämpötila kohoaa melkein +30 asteeseen. Aurinko polttaa tosi nopeaa ja onkin päässyt yllättämään monet ryhmäläisistä. Öisin lämpötila laskee jopa +15 asteeseen. Kosteus ilmassa on meistä kova ja tuntuukin, että vaatteet ovat koko ajan kosteita. Pyykinpesun jälkeen vaatteet silitetään, jotta ötökät kuolisivat. Ötököitä on tavattu jos jonkilaisia. Tänään meitä on kiusanneet nelisiipiset kaverit, jotka tunkeilivat ruokalautasille ja syliin. Olo oli kuin linnut elokuvassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti